čtvrtek 16. ledna 2014

Jablko- kakaová buchta



Recept  mám z časopisu Apetit, originální název v časopise zní Kořeněný koláč bez mléka s jablky a kakaem. Neřeknu Vám, ale číslo, protože si z časopisů vystřihuji recepty, třídím je a dávám do složky, pro lepší přehlednost a nepotřebných informací (reklamy). Něco málo jsem změnila, ale nemyslím si, že by výsledný efekt být jiný. Jen mě trošku překvapilo nebo spíše zarazilo, že v receptu je napsána dortová forma o průměru 23 cm. Koláč si představuji jinak, pro mě to byla spíše buchta, tak jsem jí dala v domnění, že to bude oka na menší plech a ono to bylo oka, ale mohla být klidně pečena na středním plechu a nic by se nestalo. Pro mě osobně je buchta až moc vysoká, ale záleží ...  


Potřebujeme:
  • 5 vajec
  • 200 g krupicového cukru ( měla jsem zbytek domácího vanilkového a chtěla jsem dózičku doplnit novým cukrem, tak určitě padlo 50 g vanilkového cukru, poté jsem přidala 90 g normálního cukru a lžíci medu)
  • 100 ml oleje (řepkový)
  • 175 g hladké mouky ( tady jsem měla zbytky žitné a celozrnné, ale dalo to dohromady cca 75 g)
  • 2 lžíce kakaa ( karob)
  • 1 lžička kypřícího prášku 
  • půl lžičky mleté skořice a perníkového koření
  • půl lžičky mletého zázvoru ( dala jsem vymačkaný malý kousek čerstvého zázvoru)
  • nastrouhaných 5 jablek - cca 600g ( máme ještě jablka ze zahrady, ale jelikož už nejsou tak při síle, nakrájela jsem je na kostičky)
5 vajec s cukrem pořádně prošleháme (trvá to cca 5 minut) pomalu přidáváme olej a poté přisypáváme všechny suché ingredience. Nakonec jenom přimícháme opatrně jablka. 
Dáme péct klasicky na 180 stupňů či 160 u horkovzduchu :D. Pečeme cca 40 až 50 minut. Jako správné hospodyňky víme, že tento čas je orientační, takže použijeme osvědčenou špejli a máme hotovo. Můžeme poprášit cukrem se skořicí. 

                                              




Žádné komentáře:

Okomentovat