neděle 8. prosince 2013

Kapustové závitky s překvapením

Aby jste si nemysleli, že jenom peču, tak zde přidám i něco z druhé poloviny sporáku. Vlastně, ale i tady budu používat troubu (zase mi něco nevyšlo). Přiznám, že tento recept mi na mysl nepřišel sám od sebe (jako skoro všechny recepty, ale abych na sebe neházela jen špínu, vždycky se snažím něco pozměnit, přidat, ubrat)


Suroviny na závitky:

1  hlávka kapusty, rozdělena na listy
1/2 hrnek nevařené rýži
1 balení uzeného tofu
1 bílá cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř

Suroviny na omáčku:

1 kg rajčat nebo 1/2 kg rajčat a rajský protlak
1 červená cibule
půl hrnku rozinek
rostlinný olej
sůl, pepř


Všechno jde dělat, tak nějak dohromady, ale proto, aby se Vám dařilo napíšu postup krok po kroku a je jen na Vás a Vaší zručnosti jak se s tím poperete. Tento recept je časově náročnější (cca 2 hodinky), ale pokud jste rychlíci nemusíte v kuchyni strávit tolik cenného času.
Krok 1: Spařte si rajčátka, sloupněte je a buďto je pokrájejte a nebo rozmixujte.

Krok 2: Nakrájejte červenou cibuli nadrobno a na oleji jí osmahnete a přidejte rozmixované/nakrájené rajčata. Vařte, tak aby něžně probublávala. 

Krok 3: Mezitím než jste si realizovali další kroky, se Vám omáčka provaří a zredukuje na menší objem. Dokončení je snadné. Přidáte podle chuti sůl, pepř a nakonec, když už budete mít vypnutý sporák hodíte rozinky. Promícháte a necháte odpočinout.

Krok 4: Hlavní surovinu, v našem případě kapustu, propláchnete, rozdělte na listy (necháme malou hlávku) a spaříte v horké osolené vodě 1-2 minuty, poté jí opláchnete studenou vodou a rozprostřete na linku po listu. Díky spaření půjdou hezky narovnat a tvarovat. Každý list rozložte tak, aby silná část řapíku koukala směrem k vám a seříznete ji ostrým nožíkem.Díky tomuhle manévru nebude řapík tuhý a půjde hezky rolovat.

Krok 5: V pánvi osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli, spolu s ní také tofu. Zbylou hlávku kapusty nakrájíme na drobné proužky. Přidáme k už osmažené cibulce a tofu. Jen chvíli necháme na plameni a poté odstavíme. 


Krok 6: Uvařte rýži, podle zvyku.



Krok 7: Smícháte v misce rýži a směs cibule, tofu a kapusty. Přidáte česnek, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Důkladně vše promícháte

Důležitý krok 8: Jdeme plnit. List kapusty si vezmete do dlaně a naplníte směsí a zabalíte, tak jak balíte tortily a nebo tak jak jste zvyklí balit závitky. Pokládáte do vymaštěného pekáče vedle sebe.

Poslední kroky: Pekáč se závitkami dáte do trouby a pečete cca 10 minut, poté vyndáte a "zalijete" (podle množství, já je spíš polila) a dáte opět do trouby na cca 15 minut.

Dobrou chuť :)

P.S. Na mě byla kapusta trochu tužší, tak se nedivte, kdyby jste jí náhodou také měli. Buď jsem měla starší hlávku, nechala jsem jí málo spařit a nebo jsem jí měla krátko v troubě. Kdo ví. 



Dle http://www.goodmoodspoon.com/ :)

Žádné komentáře:

Okomentovat