neděle 16. března 2014

Kopřivový sirup


MÁM HO ŘÍDKÝ! ... poprvé jsem dělala sirup a měl být perfektní! :D Ale on není ...
je řídký a málo kyselý (potěšující je, že chuť kopřivy jde poznat).
Po přečtení receptů na výrobu kopřivového sirupu jsem uznala, že je pár věcí špatně.
Za prvé, proč vařit několik minut jak čerstvé kopřivy, tak citrón.
Za druhé, proč na druhý den výluh podruhé převařovat s cukrem.
Za třetí, proč dávat celé citróny s kůrou, když účinnější je čistá šťáva a proč louhovat citrónovou kůru, která je napuštěna chemkama.

Ponaučení na příště: Dát méně vody.

Doporučovanou kyselinu citrónovou jsem záměrně do sirupu nedávala kvůli tomu, že jsem nedělala až takové množství, které bych dlouho skladovala (citrón lze dle chuti přidávat).






Recept je poupraven (doufám, že toto je ideální poměr), tak aby byl perfektní :D. Pokud chcete sirup dlouhodoběji skladovat, přidejte kyselinu citrónovou.

Potřebujeme:

  • cca 50- 60 mladých stonku kopřiv
  • 1 l  vody
  • šťávu ze 3 citrónů
  • 1,2 kg cukru
  • 0,7 l vody



Ráno kopřivy důkladně opláchneme ve studené vodě a vložíme do větší uzavíratelné láhve (nebo hrnce). Zalijeme je vařící vodou (1 l), uzavřeme a necháme do večera louhovat.
 Večer přilijeme šťávu ze tří citrónů, zamícháme a necháme přes noc.
 Po cca 24 hodinách výluh scedíme a vlijeme rozpuštěný cukr, který jsme si rozpustili a převařili ve vodě (0,7 l). Plníme do sterilních uzavíratelných lahví.

Pokud je zde někdo, kdo by tento recept zkoušel. Dejte vědět co, říkáte na poměr surovin, chuť atd... :)






Žádné komentáře:

Okomentovat